Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Använder Pågen palmolja i sina produkter?

Vi använder en blandning av palmolja och rapsolja i våra skorpor samt i Gifflar Kanel och i muffins och semlor. Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion har seglat upp som en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropikskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till. Vi följer WWF:s rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Vi är såklart också medlem i WWF:s initiativ RSPO (Roundtable for sustainable palm oil) som ska främja en hållbar produktion av palmolja. Sedan 2016 kommer all den palmolja vi använder från certifierade plantage.

Kommentarer

 • Hej, jag lade märke till att ni använder palmolja i era produkter, detta är förstås ett stort problem då det finns både människor och djur som blir drabbade när palmoljan tillverkas. Detta måste få en ändring om ni inte kommer med ett annat alternativ kommer jag sluta köpa era produkter!
 • Hej Cassandra,
  vi försöker att använda så mycket rapsolja som möjligt utan att ge avkall på kvaliteten, till exempel i Pågen Skorpor och Pågen Gifflar Kanel.
  I nuläget har vi inte hittat något bra alternativ till all palmolja. Palmoljan har särskilda egenskaper som inte går att ersätta i vissa produkter utan att påverka smak, hållbarhet och konsistens avsevärt. Vad många inte vet är att palmolja är 6-10 gånger mer effektivt att odla än raps och solros, och inte kräver lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som annan oljeproduktion. Så när den odlas på ett hållbart sätt är det en bra råvara. Det är också därför som till exempel WWF rekommenderar företag att inte bojkotta palmolja, men att jobba för att den odlas på rätt sätt.
 • Hej!

  Gifflar har ju funnits rätt länge. Har palmolja alltid varit en del i receptet?
 • Hej Per, tack för din fråga. Svaret på din fråga om palmolja alltid varit en del av receptet i våra Gifflar är ja.

  Ha det fint!
  Susanne Konsumentkontakt
 • Har sett att ni har palmolja i somliga produkter. Finns det några hälso risker med den Palm olja ni använder?
 • Hej Magnus!

  Tack för din fråga!

  Enligt nuvarande vetenskapliga kunskapsläge och enligt de senaste undersökningarna om svenska folkets matvanor finns inte belägg för att utbyte av palmolja mot ett annat mättat fett skulle ge någon folkhälsovinst. Istället för att fokusera på intaget av palmitinsyra eller andra enskilda mättade fettsyror bör man, i enlighet med nordiska näringsrekommendationerna, se över kosten i sin helhet och begränsa det totala intaget av mättade fettsyror.

  Ha det fint!
  Susanne Konsumentkontakt
 • Tack för intressanta frågor och svar.

  Jag har en fråga till: är den palmolja Pågen använder hydrogenerad eller ej?


  Barbro
 • Hej Barbro!

  Tack för din fråga! Vi använder oss av en palmolja som inte är hydrogenerad.

  Ha en fin dag!
  Pågen Konsumentforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.