Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Ska Pågen flytta ifrån Malmö på grund av elbrist?

Med anledning av SvD:s artikel om elbristen i Skåne vill Pågen förtydliga följande:

Pågen har inga planer på att flytta verksamheten från Malmö. Vi har bakat bröd i Malmö i över 140 år och vill fortsätta göra så under lång tid framöver. Vår mission är att baka för framtida generation och därför arbetar vi alltid med ett långsiktigt perspektiv. Men självklart kräver detta rätt förutsättningar.

Pågens satsningar på framtiden ligger fast och vi planerar för att utöka kapaciteten i Malmöbageriet. I samband med detta tittar vi även på den framtida elförsörjningen. Den elbrist som nu diskuterats gäller våra möjligheter till ny expansion längre fram och var denna expansion skall äga rum.

Vi har en bra dialog med både Eon och Malmö Stad och arbetar tillsammans för att säkerställa att elleveranserna i området kommer att fungera även i framtiden. För områdets fortsatta utveckling kommer elförsörjningen att bli en avgörande faktor, då det befintliga elnätet inte har tillräcklig kapacitet. Det är alltså inte brist på el som är det egentliga problemet utan kapaciteten i elnäten. Att lösa dessa utmaningar kommer att ta tid och därför är det viktigt för oss att lyfta problematiken redan nu för att säkerställa ett en lösning finns, vilket man ej kan garantera i dagsläget.

Energifrågorna är en naturlig och viktig del av bageriverksamheten. Vi har gjort stora investeringar de senaste åren för att minska vår energiförbrukning och fått ned den med 15%. Pågens bagerier försörjs med 100% förnybar energi och är energieffektiva, vilket faktiskt gör att det är miljömässigt bättre att baka bröd i stor skala än att baka i hemmen. Dock uppmuntrar vi till att baka hemma och att konsumenten själv får välja vilket bröd man vill konsumera.

Eftersom bröd är ett klimatsmart och växtbaserat livsmedel med lågt klimatavtryck, jämförbart med t.ex. baljväxter och pasta, är det ett bra val ur hållbarhetssynpunkt. Vår förhoppning är att efterfrågan på bröd kommer att växa i takt med att konsumenterna väljer allt mer mat med låg klimatpåverkan och då vill vi vara säkra att vi har rätt kapacitet för detta i våra bagerier.
Pågen Konsumentforum Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.