Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad menas med att ett bröd är osötat?

”Osötat” betyder att brödet inte är bakat med socker eller sirap för att nå sötare smak. Däremot kan en liten mängd sockerarter komma från andra ingredienser, exempelvis finns det naturligt i mjölet. Det finns också i ingredienser som malt eller vört. Därför kan ett bröd aldrig bara helt sockerfritt.

Jästen behöver näring i form av socker för att kunna jästa och ibland räcker inte de naturliga sockerarterna i spannmålet till. Ett bröd räknas därför som osötat så länge man inte tillsätter mer socker än vad som förbrukas som jästnäring.

Det betyder att osötade bröd kan innehålla sockerarter i näringsdeklarationen men inte i ingrediensförteckningen och det är helt naturligt att ett osötat bröd innehåller 2-4 gram sockerarter per 100 gram.

Du hittar våra osötade produkter här.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.