Till senaste kommentaren

Varför byter man inte ut palmoljan mot annan olja?

Palmoljan har särskilda egenskaper som inte går att ersätta i vissa produkter utan att påverka smak, hållbarhet och konsistens avsevärt. Idag finns det inte många fetter kvar i världen som är naturligt fasta i rumstemperatur. Att bara baka med exempelvis rapsolja ger därför inte de egenskaper vi efterfrågar.

Vad många inte vet är att palmolja är 6-10 gånger mer effektivt att odla än till exempel raps och solros, och inte kräver lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som annan oljeproduktion. Så när den odlas på ett hållbart sätt är det en bra råvara. Det är också därför som till exempel WWF rekommenderar företag att inte bojkotta palmolja, utan istället jobba för att den odlas på rätt sätt.

I de fåtal fall vi använder palmolja, väljer vi endast hållbar palmolja (certifierad segregerad) i enlighet med WWF:s rekommendationer. Vi driver också löpande projekt för att hitta lösningar för att ta bort palmolja helt.

Kommentarer

 • Hej
  Jag undrar om den palmoljan ni använder i era produkter odlas på rätt sätt. Jag undrar också vad definitionen är att "odla på rätt sätt" och hur ni kontrollerar att det verkligen efterlevs?
 • Hej
  Jag instämmer i föregående inlägg. Odlar ni på "rätt sätt", hur definierar ni det och hur kontrollerar ni att det efterlevs? Jag kunde inte hitta några svar på dessa frågor...
 • Hej,

  Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion har seglat upp som en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropikskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till.

  Vi följer WWFs rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt, och vi är medlem i WWF:s initiativ RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).
  Den palmolja vi använder är certifierad enligt RSPO:s standard för produktion av hållbar palmolja (certifierad segregerad). På WWF:s hemsida  kan du läsa mer om vad detta betyder och innebär.

  Under det senaste året har vi i kontakt med våra leverantörer av palmolja fokuserat på sociala förhållanden vid odling och framställningar av palmolja.

  Ha en bra dag!
  Pågen Konsumentforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.